Aromaterapie

Aromaterapia, adica utilizarea uleiurilor esențiale  in scopuri terapeutice, pentru echilibrare fizica, psihica, emotionala.
Uleiurile esentiale sunt niste lichide volatile, distilate din plante (radacini, frunze, tulpini, flori, seminte, rasini, muguri, boboci, ace, ramuri), sau obtinute prin presare la rece din coaja fructului, ca de exemplu uleiul esential de lamaie, sau de portocala. Acestea preiau proprietatile terapeutice ale plantelor sau fructelor, si pot fi folosite in beneficiul organismului uman, sau al animalelor.
Aceste molecule volatile secretate de plante contin substanta activa, dar au si o incarcatura energetica pozitiva si o frecventa de vibratie specifica. De notat ca proprietatile acestor uleiuri esentiale au fost confirmate de studii farmacologice si clinice efectuate la nivel mondial.
Ele au o istorie îndelungata de utilizare în domeniul sanatatii (fizice, psihice, emotionale) si frumuseții.
Astazi, popularitatea lor este in crestere mai rapid decat oricand.
De ce? Pentru ca ne-am dat seama ca avem nevoie de produse naturale, cu actiune rapida si puternica, care pot fi utilizate pe cale interna, prin inhalare sau prin aplicare directa pe piele – acestea sunt ULEIURILE ESENTIALE.
Se stie ca uleiul esential este de 50-70 de ori mai concentrat decat planta in sine si de aceea trebuie sa fim responsabili in folosirea lui.

Calitatea uleiurilor esentiale

Unul din factorii care determina puritateasi valoarea terapeutica a unui ulei esential este compozitia chimica. Aceasta poate fi afectata de o serie de factori: partea plantei din care a fost extras uleiul, solul, utilizarea ingrasamintelor (organice sau chimice), regiunea geografica, clima, altitudinea, anotimpul in care s-a facut recoltarea, metoda de recoltare si procesul de distilare.
De aceea avem nevoie de o sursa sigura si de calitate, mai ales cand vrem sa avem efecte terapeutice eficiente si  sigure.

Ce proprietati terapeutice au uleiurile esentiale?

Uleiurile esentiale au actiune puternica antiseptica, antibiotica, antivirala si antifungica, antitumorala, deci lupta cu orice fel de microorganism patogen; diminua inflamatia si durerea; diminua anxietatea, stresul; amelioreaza dezechilibrele hormonale; si, foarte important, purifica, echilibreaza la nivel emotional si spiritual; inlatura blocajele energetice si emotionale ceea ce duce si la vindecarea corpului fizic; induc o stare de bine, de relaxare, de echilibru interior.

Cum folosim uleiurile esentiale

1. Inhalare – astfel actionam la nivelul sinusurilor, bronhiilor, plamanilor, laringelui, dar si la nivel psiho-emotional
Folosirea aromatica a uleiurilor esentiale presupune inhalarea particulelor de ulei esential, se poate face prin:
– difuzare: se adauga cateva picaturi intr-o lampa de aromaterapie cu ultrasunete – incepem cu 1-5 picaturi, pentru o perioada scurta, dupa care se creste treptat durata.
– inhalare directa: se pun 1-2 picaturi de ulei esential in palma, masam usor mainile, apoi inhalam direct din palma; sau se pun 1-3 picaturi de ulei esential pe o batista, prosop, fata de perna sau discheta de vata care se  apropie de fata.
–vapori de apa calda: se pun 1- 3 picaturi de ulei essential intr-un bol cu apa calda si se inhaleaza vaporii
-parfumuri sau spray-uri de camera

2. Topic (aplicare pe piele)
Uleiurile esentiale se pot aplica  (in functie de problema aparuta) pe ceafa, frunte, tample, zona occipitala, coloana vertebrala, zonele de puls (incheitura mainilor, gat), stomac, piept, talpi si maini.
Intotdeauna, uleiurile esentiale se dilueaza intr-un ulei vegetal: ulei de cocos, ulei de migdale, ulei de jojoba, de masline, de germeni de grau, sau in crema sau gelul pe care le folosim, etc., in functie de varsta si de afectiune; regula de baza este “mai putin poate face mai mult”, adica intotdeauna sa incepeti cu mai putine picaturi.
Se pot utiliza si compresele: in aproximativ 500 ml de apa se pun cateva picaturi  (2-6), se amesteca, dupa care se inmoaie o bucata de tifon si se aplica pe locul afectat (contractura, traumatism, injectie).
Pentru baia locala sau generala, se pun 4-6 picaturi de ulei esential in 2 linguri de ulei de baza, apoi se toarna in apa din cada si se amesteca bine.
Pentru copii se pot utiliza anumite uleiuri esentiale, in general prin inhalare sau aplicare diluata pe piele; cereti sfatul unui specialist inainte de a utiliza uleiurile esentiale la copiii mici. La fel, precautii in cazul femeilor insarcinate.
Uleiul esential nu are voie sa ajunga in ochi, urechi sau nas, si nici la nivelul unei leziuni deschise la nivelul pielii.

3. Intern
Uleiurile esentiale se pot administra si intern, in special la adulti, si doar daca este specificat acest lucru de catre producator, si se pot adauga in mancare, in apa, smoothie-uri, lapte, ceai, miere sau in capsule vegetale. La copii se evita administrarea interna a acestor uleiuri esentiale.
Puterea terapeutica extraordinara a plantelor, si in special administrarea interna acestor uleiuri esentiale doTerra, au rezolvat infectii trenante, au calmat dureri puternice (1-2 sedinte masaj cu un ulei esential adecvat), contracturi, sau colici abdominale si menstre dureroase.
Important este sa stim ce uleiuri esentiale sa folosim in functie de problema pe care o avem de tratat, ce cale de administrare sa alegem si, foarte important, doza si timpul de utilizare.

Oamenii inteleg in fiecare zi ca solutia unei vieti sanatoase, fara boli degenerative si suferinta, o reprezinta revenirea la remedii naturale, de aceea mi-am propus sa va ofer periodic articole in care va voi vorbi despre calitatile si aplicatiile practice ale uleiurilor esentiale pure.

Ce reprezintă terapia prin arome?

Uleiurile esențiale sunt substanțe volatile extrase din plante (rădăcini, frunze, scoarță sau tulpini de copaci, flori, semințe).Atunci când mirosim un trandafir sau strângem în mana o frunză de mentă, simtim de fapt uleiul esențial.

În natură, uleiurile esențiale constituie sistemul de apărare al plantelor împotriva dăunătorilor și a parazitilor. Acesta este sistemul imunitar al plantelor.

Uleiurile esențiale conțin forța vieții, inteligența și energia vibrațională, care le dau puterea vindecatoare, atât de folositoare oamenilor. Uleiurile esentiale sunt alcătuite din molecule care penetrează fiecare celulă în parte, având nevele vibraționale diferite, “coordonând” astfel vindecarea la nivelul cel mai profund al corpului nostru.

Uleiurile esentiale si emotia

Unul dintre cele mai puternice aspecte de vindecare legate de uleiurile esențiale este abilitatea lor de a depași asa numită “bariera sange-creier”.Când inhalăm moleculele de ulei ,acestea ajung până în creier prin cavitatea nazală, acționând astfel asupra sistemului limbic, centru emoțiilor noastre. Această parte a creierului nu ințelege cuvintele, este incapabilă să comunice sau să înțeleagă limbajul scris sau vorbit. Astfel, uleiurile esențiale constituie un puternic mijloc de a conecta sistemul limbic cu mediul inconjurător.

În urma măsurătorilor făcute pe corpul uman, s-a stabilit că o persoană sănătoasă are o frecvență in jur de 62-68 MHz. Atunci când omul se îmbolnăvește frecvența corpului scade treptat: gripa scade frecvența la 58MHz; candida scade frecvența la 55 MHz; cancerul scade frecvența 42 MHz.

Frecvențele electromagnetice ale uleiurilor esențiale sunt înalte, ajutând organismul în procesul de vindecare. De exemplu, o parte dintre uleiurile pe care le folosim în cabinetele noastre sunt

-Trandafir -320MHz

-Helicrysum -181 MHz

-Lavanda -118 MHz

-Musetel roman -105 MHz.etc.

Uleiurile esențiale doTERRA, cu care noi lucrăm, sunt foarte concentrate. Fiecare ulei esențial conține până la 300 de constituenți chimici naturali, iar concentrația anumitor constituenți dă vibrația fiecărui ulei în parte.

Programeaza o sedinta de aromaterapie profesionista